Всесвітній день безпеки харчових продуктів: в умовах пандемії COVID-19 небезпечні харчові продукти продовжують негативно впливати на здоров’я мільйонів людей в Європейському регіоні

07.06.2020 ВООЗ вдруге відзначить Всесвітній день безпеки харчових продуктів.

Небезпечні продукти харчування, що містять хвороботворні бактерії, віруси, паразити або шкідливі хімічні речовини, є причиною більш 200 різноманітних хвороб – від діареї і до онкологічних захворювань.
40% хворобах харчового походження приходиться на дітей віком до п’яти років – в середньому налічується 125 000 випадків смерті.

Діарейні хвороби є найбільш поширеними захворюваннями, що розвиваються в результаті вживання неякісних харчових продуктів – щорічно 550 мільйонів людей захворюють та 230 000 вмирають з причини небезпечного харчування.

За оцінкою ВООЗ, щорічно у світі стають жертвами вживання неякісних харчових продуктів 23 мільйона людей і приблизно 4700 людей помирає.

В цьому році Всесвітній день безпеки харчових продуктів відмічається у період кризи, обумовленої COVID-19.
Основні принципи профілактики хвороб харчового походження(повинен знати кожен!) залишаються актуальними і сьогодні, а деякі з цих правил, як, наприклад, миття рук, також допомагають захиститись від COVID-19.

5 ключових принципів підвищення безпеки харчових продуктів:

  1.  Дотримуйтесь чистоти
  2.  Відокремлюйте сирі продукти від продуктів, які піддавались тепловій обробці
  3.  Піддавайте продукти ретельній тепловій обробці
  4.  Зберігайте продукти при безпечній температурі
  5.  Використовуйте безпечну воду та безпечні сирі продукти

Безпека харчових продуктів — це поняття, що включає в себе обробку, підготовку та зберігання харчових продуктів таким чином, щоб запобігти хворобам харчового походження. Мається на увазі, що виробники та реалізатори продуктів харчування повинні дотримуватись низки процедур, щоб уникнути потенційно серйозних небезпек для здоров’я.

Як відзначає ВООЗ, достатня кількість безпечного та збалансованого харчування є важливим фактором для підтримки життя та укріплення здоров’я.

Всесвітній день безпеки харчових продуктів